Бланка на новият Двустранен констативен протокол за ПТП

При леки пътнотранспортни произшествия /ПТП/ водачите на моторните превозни средства /МПС/ вече няма да викат КАТ.

Участниците в леки ПТП-та ще попълват двустранни констативни протоколи в случаите, когато в катастрофата са причинени само материални вреди /щети/, които не възпрепятстват движението на автомобилите на собствен ход. Новата бланка на двустранният констативен протокол водачите ще получават при сключване на застраховка „Гражданска отговорност” от своя застраховател.

Промяната идва след наредба на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор /КФН/ за документите и реда за съставянето.

КАТ ще посещават пътнотранспортни произшествия при следните случаи: Когато има ранен или загинал човек; когато движението е задръстено от увреденото /катастрофиралото/ моторно-превозно средство; когато щетите, нанесени на моторните превозни средства са изключително големи както и при случаите, в които в пътнотранспортното произшествие участва кола с чуждестранна регистрация и когато има съмнение, че ПТП е предизвикана или има участник, който е пиян или под въздействието на наркотици.

Новата бланка на Двустраният констативен протокол за ПТП както и Указанията за неговото попълване можете да изтеглите и разпечатате от линковете даденени по-долу.

pdf документ ИЗТЕГЛИ БЛАНКА НА ДВУСТРАНЕН КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПТП
pdf документ ИЗТЕГЛИ УКАЗАНИЯ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА ДВУСТРАНЕН КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ЗА ПТП
pdf документ ИЗТЕГЛИ ДОКЛАД ДО ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ

Ако имате проблем с отварянето на линковете по-горе изтеглете и инсталирайте най-новата версия на Adobe Reader.

Виж още:


   10 коментара


 1. ЦВЕТАН НАЙДЕНОВ
    08.08.2009

  ЯВНО НЕЩО НЕ Е НАРЕД – ИЗТЕГЛЕТЕ СИ ПРОТОКОЛА ОТ ЛИНКА – НО ЛИНКА НЕ Е ЗАРЕДЕН ИЛИ ВЪОБШЕ ГО НЯМА – ОТВАРЯ СЕ ПРАЗНА СТРАНИЦА. ГОСПОДА ВЕЧЕ ПОЧТИ 3 ГОДИНИ СМЕ В ЕС. ЗАЩО НИ ПРАЩАТЕ ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР.

 2. crashbg
    08.08.2009

  Съжалявам г-н Найденов, но проблема за празно заредената страница е при Вас. Линка е наред просто за да видите бланката ви е необходима инсталирана приставка на браузера ви за преглед на pdf файлове. И освен това ако я нямате тази приставка трябва автоматично да започне да се тегли файла, но естествено това са настройки на вашия компютър.

  Вярно е че сме в ЕС и никой не Ви мами просто са необходими елементарни познания в областта на работа с компютър. Преди да коментирате толкова остро просто трябваше да се уверите, че повредата не е при Вас. Няма смисъл от статията и линка, ако същия не работи…!

 3. Пабло Ромеро – Каскон
    30.09.2009

  Прегледах бланката. Същата е като тази която и аз попълних днес по рано. Само дето това копие което ми бе дадено от полицията – беше с ужасно качество и обърках местата на 6. и 9. ( във вашата бланка също има правописна грешка )
  Не бях виновен за ПТП – и ми е интересно дали ще признаят полицата. Дано застрахователя хареса „грозния“ почерк, нечитливо копираните данни и т.н. и изплати застраховка.
  Случва ми се за първи път от 28 години да попадна в ПТП. Дано сегашната система найстина е бърза и удобна за всички.

  Искрено вярвам, че ще е така – защото по принцип ЗАСТРАХОВАТЕЛ трудно дава пари!

 4. LiRiX
    28.01.2010

  Липсва бланката до Застрахователя от виновника на ПТП.
  Още на първата страница пише, че в 2 часи, а е качена само първата част.

 5. Federica
    27.05.2010

  Прегледах бланката. Същата е като тази която и аз попълних днес по рано. Само дето това копие което ми бе дадено от полицията – беше с ужасно качество и обърках местата на 6. и 9. ( във вашата бланка също има правописна грешка ) Не бях виновен за ПТП – и ми е интересно дали ще признаят полицата. Дано застрахователя хареса „грозния“ почерк, нечитливо копираните данни и т.н. и изплати застраховка. Случва ми се за първи път от 28 години да попадна в ПТП. Дано сегашната система найстина е бърза и удобна за всички.
  +1

 6. crashbg
    27.05.2010

  Вече е качен и ДОКЛАДА ДО ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ 🙂

 7. Стойчо Стойчев
    24.07.2010

  За какво служи доклада до застрахователя – кой водач го изпраща /виновния или пострадалия/ и при какви случаи?
  Предварително благодаря

 8. crashbg
    26.07.2010

  Доклада до застрахователя според мен няма никакво отношение към ПТП, но такава е наредбата.
  Същият се попълва от „неотговорния водач“.
  Според Наредбата – Доклада до застрахователя е неразделна част от Двустранния констативен протокол, но тъй като е много спорен документ не всички застрахователи го изискват. Ако сте потърпевш по Гражданска отговорност и следва да заведете щета в съответното застрахователно дружество попитайте инспектора и той ще ви каже необходим ли е в случая този доклад.

Вашият коментар