Забраняват газовите уредби след 2009 година


Такситата ще скочат двойно, ако возят само на бензин

Цените на таксиметровите услуги могат да скочат двойно след 2009 година. Причината за това е новото изискване на Брюксел автомобилите да се движат само с горивото, за което е била произведена колата. В момента много автомобили, произведени да возят на бензин, са с допълнително инсталирана газова бутилка. Причината е, че така на шофьорите им излиза много по-евтино, тъй като газът метан е на по-ниска цена от обикновения бензин. Метанът върви по около 1,30 лв. за килограм, а бензинът вече удари 2,50 лв. за литър. Много от такситата у нас обаче карат с газова уредба, монтирана допълнително в колата.
Председателят на Националната федерация на таксиметровите водачи Яне Янков не изключи ударното поскъпване на такситата заради евроизискванията. В момента таксиметровите шофьори обслужват пътници за около 60 стотинки на километър по дневна тарифа и още около 5 стотинки за нощна.
Много заводи за производство на автомобили в Европа се ориентираха преди години и започнаха да правят коли, предназначени да возят само на газ. По думите на Янков евродирективата вече е приета от Европейската комисия и трябва да влезе в сила от началото на 2010 г. Тогава таксиметровите водачи, които са инсталирали газова уредба в колата си, ще трябва да я демонтират и да започнат да карат само на бензин или с дизелово гориво.
Основната причина за въвеждане на евродирективата е, че когато автомобилите имат допълнително инсталирана газова уредба, вероятността при удар или катастрофа тя да гръмне е огромна. Това опасно застрашава живота на шофьора и пътниците в колата. Според експерти друг проблем е, че в България съществуват малки сервизи, които не отговарят на никакви стандарти и поставят газови уредби без гаранции за качество. Необходимо е да се засили контролът над сервизите, които предлагат тези услуги, коментираха специалисти. Газовата бутилка обикновено се поставя зад задните седалки, а инсталирането ѝ излиза около 1000 лв.

източник: в-к „Новинар“

Виж още:


   14 коментара


 1. schweppes
    13.05.2008

  е, направо да им се неначуди човек, от де ги измислят тия… не знам, вече може би са измислили начин и за присвояване на душите ни…
  това, което се случва в Б-я е отражение на всичко, което се случва и на прословутия Запад! (само дето там е сякаш по-завоалирано)
  МАТРИЦАТА идва..
  ..било опасно при катастрофа да гръмне, а?
  аз като гледам хората си мрат по катастрофите и без да им гърмят разни газови уредби..
  ПОРЕДНИЯТ АБСУРД
  честито!

  3a xopama 3ag rpaHuu,a:
  e, napravo da im se nenachudi chovek, ot de gi izmisliat tiia… ne znam, veche mozhe bi sa izmislili nachin i za prisvoiavane na dushite ni…
  tova, koeto se sluchva v B-ia e otrazhenie na vsichko, koeto se sluchva i na proslovutiia Zapad! (samo deto tam e siakash po-zavoalirano)
  MATRICATA idva..
  ..bilo opasno pri katastrofa da grymne, a?
  az kato gledam horata si mrat po katastrofite i bez da im gyrmiat razni gazovi uredbi..
  POREDNIIAT ABSURD
  chestito!

 2. Embo_Lud
    19.07.2008

  Това са пълни глупости аз дадох преди 1 месец 1800 лв. за газов инжекцион и сичко си е с гаранция.А да видим как ще ни накарат 2010 година да ми махнем като гледам как скача бензина и нафтата до тогава ще са по 3.50 лв за литар сигурно. Ако цените бяха удобни за нас то ние нямаше да даваме по 2000 лв за газ и да прибягваме кум други решения. Имам пизнати в Индия , те казват че там литар бензин е 1$ което е около 1.25 някаде мисля. Ако и тук е така няма да прибягваме кум ГАЗ!!!
  Доколкто за това че при удар гармят……. още не съм чул някаде кола да е гръмнала при удар, а и да има то случайте са малко!!!!!!!!!

 3. Direct
    01.01.2009

  Споко хора , този дето е писал статията много работи явно не са му ясни. Давам ви пример. Брат ми живее във Австрия , които както всички знаем отдавна са в EU , и наскоро си монтира метанова уредба на колата , защото най-накрая и пуснаха метан по всички OMV бензиностанции там (това е новост за тях) изненадата идва обаче: Общината му дава 1000 EUR , за разходите за монтирането на уредбата , защото карайки на метан не се замърсява околната среда. Демек не че няма да ги забранят , ами и пари може да почнат да раздават за да си монтират хората качествени уредби в качествени сервизи.

 4. Нексус
    01.06.2009

  Пак си измислят някакви простотии според мен, аз не съм чувал да гърми газова бутилка просто ей така (при добър монтаж)

 5. Нексус
    01.06.2009

  Пак си измислят някакви простотии според мен, аз не съм чувал да гърми газова бутилка просто ей така (при добър монтаж).Дори е имало случаи на катастрофа с кола с газова бутилка и нищо! + това нали мислят мн за природата защо ще забраняват газовите бутилки като с бензин се отделят мн повече вредни газове…. простотията е там че нашите господа управляващи все се слагат където не трябва, все трабва да се мерят с европа, все искат да я настигнат и все се осират с взетите си решения … и това решение ще е подобно!

 6. rolandbg
    11.06.2009

  Що не вземе държавата да си засили контрола в/у тези сервизи, който не са лицензирани за монтаж на газови уредби…и без това администрация при нас дал Господ. Вместо да си седят по канцеларийте, да вземат да си заслужат заплатите малко поне. Миналата година цената на петрола за берел отиде към 100 долара мисля, при нас бензина към 2,20/литъра,….сега цената за барел е горе-долу на половина, обаче бензина леко-леко пак отиде около 2-та лева…..еееее и кво правим…..доим пак яко господин потребителя……оооо ама верно бе…….имаме избори……трябват ни мангизи за кампаниите……пък и зърното трябва да се прибира, що трябва да падат цените на горивата……….как да не си обичаме депутатите, та нали НИЕ си ги избираме………..Приятен ден на всички……….

 7. стиф
    13.06.2009

  Да, голям майтап.

  @rolandbg
  Исках само да те поправя, като кажа, че пертолът далеч надхвърли 100 долара. Иначе си прав. Все някой трябва да яде дървото!

 8. Hristo
    21.07.2009

  За мен това е поредната простотия. Нали си спомняте, че преди време ЕС беше забранил продажбата на криви краставици (това е съвсем сериозно). Едва ли някого толкова го е еня за безопасност и т.н. Тук отново става въпрос за пари. Цитирам: „Според експерти друг проблем е, че в България съществуват малки сервизи, които не отговарят на никакви стандарти и поставят газови уредби без гаранции за качество. Необходимо е да се засили контролът над сервизите, които предлагат тези услуги, коментираха специалисти.“ Отново ще ударят ножа на дребните и този бизнес ще мине в ръцете на някой монополист. Що се отнася до контрола, такъв е задължителен. От 13 години карам на газ, за това време дали 5 пъти са ми поискали годишен преглед на уредбата при зареждане. Ако го правят и не те зареждат, ще намериш начин да отстранят нередностите по уредбата и тя да бъде безопасна.

 9. bg112
    20.10.2009

  Това наистина е много странно
  Аз също смятам, че не гърмят просто така. Дори и бензина може да се смята, че не е по-малко опасен.

  Ама…

 10. Иванов
    11.11.2009

  Що се отнася до гърменето на бутилки за газ то има в продажба Холански бутилки които са от стъкловлакно и не гърмят даже и при пожар.Да не би като в Италия почти всички карат на газ да им забранят?Това разбира се може да се случи в България.За съжаление нашите управници не се интересуват от нормалните хора на тази държава.Те гледат само тях си.Нека помислят за околната среда .За нашите деца а защо не и за нас?

 11. Малчо Големанов
    25.11.2009

  Дрън-дрън. Ама то не било компютри ами било компоти…
  Някой малоумен журналист си прави упражнения и приказва несвързани работи. Това е индустрия, която няма как да я спрат. Всички имат интерес да върви. Даже и еколозите. А че този е неграмотен, е ясно, монтирането на бутилката зад седалката струвало 1000лв…. хайде де и бутилките гърмели, хайде де. Резерварите гърмят не бутилките, тва всеки малко по-грамотен по темата го знае.

 12. axaaxa
    22.09.2010

  боже този дето е преписвал от в-к „Новинар“
  е голям тъпанар

 13. Газов инжекцион
    28.04.2012

  Газовия инжекцион е е по-безопасен от бензиновия!
  Това са пълни глупости!

 14. Димо
    26.09.2013

  Нали щяха да спират газовите уредби. Аз вчера си купих Лугато от и всичко е ОК!

Вашият коментар